Bezig met laden...
Secury. Digital MediaSecury. Digital Media

Tweede Kamer stelt ACTA-ondertekening uit

De Tweede Kamer wil dat Nederland het anti-piraterijverdrag ACTA niet tekent zolang het niet duidelijk is of dat verdrag in strijd is met grondrechten en andere Europese verdragen.

Een motie van GroenLinks, die medeondertekend is door D66, PvdA en SP, kreeg in de Tweede Kamer ook de steun van de PVV, de Partij van de Dieren en de ChristenUnie. Daardoor zal het kabinet zijn handtekening voorlopig niet zetten onder het handelsverdrag.

Met name de bijval van de PVV is in dit opzicht opvallend. De PVV heeft zich eerder wel vaker kritisch uitgelaten over het Anti-Counterfeiting Trade Agreement, maar liet minister Verhagen eind vorig jaar toch uit een politieke gijzeling ontsnappen, waardoor de weg vrij leek te liggen voor het kabinet om ACTA te tekenen.

Ook andere landen niet

Eerder al besloot de Duitse regering het verdrag voorlopig niet te tekenen. Andere regeringen in de Europese Unie hebben al wel getekend, maar leggen het voorstel nog niet voor aan hun parlementen. Dat geldt voor Polen, Tsjechië, Slowakije en Polen.

Ratificering door het parlement is nodig om het verdrag geldig te maken. De Amerikanen hebben ACTA bijvoorbeeld wel ondertekend, maar het Congress heeft het verdrag niet geratificeerd. Daardoor hoeven de Amerikanen zich niet aan de bepalingen in ACTA te houden en lopen niet het risico op sancties.

Weg voor ACTA is nog lang

Zo lijkt de weg nog lang voor ACTA. Ook het Europees Parlement moet er nog over stemmen. Dat gebeurt in juni. Mochten alle landen binnen de Europese Unie uiteindelijk wel overstag gaan, dan heeft het Europarlement de laatste stem. ACTA kan dan alsnog sneuvelen in het Parlement.

Het verzet tegen ACTA groeit met de dag. Afgelopen weekeinde gingen duizenden mensen de straat op in Europa in een protest tegen het in hun ogen controversiële verdrag.