Bezig met laden...
Secury. Digital MediaSecury. Digital Media

Italiaanse overheid waarschuwt voor meer ddos-aanvallen van Russische groepen

Het Computer Security Incident Response Team Italia waarschuwt voor aanhoudende ddos-aanvallen op nationale bedrijven en instanties. Het overheidsorgaan zou een aanhoudende dreiging van Russische hackersgroeperingen detecteren.

Vooral Italiaanse 'openbare diensten en particuliere entiteiten met een dienst van openbaar nut' zouden het doelwit worden van gerichte ddos-aanvallen, zo waarschuwt het CSIRT. De partijen die onder deze categorieën vallen worden aangeraden om zich voor te bereiden op eventuele cyberaanvallen door kwetsbaarheden te verhelpen en 'IT-systemen 24 uur per dag zorgvuldig te controleren'.

Hoewel de daadwerkelijke aanvallers niet bij naam genoemd worden, komt de dreiging volgens Bleeping Computer specifiek van een pro-Russische hackersgroepering Killnet. Nadat deze groepering verschillende cyberaanvallen uitvoerde als vergelding op de steun van Oekraïne in het conflict met Rusland, zou Anonymous Italy doelgericht doxxing hebben toegepast op leden van Killnet. In een antwoord op Anonymous Italy heeft de groepering ondertussen 'Operation Panopticon' aangekondigd, een massale ddos-aanval op Italiaanse publieke diensten.