Bezig met laden...
Secury. Digital MediaSecury. Digital Media

Belgie krijgt in 2027 minimaal 30Mbit/s voor vaste internetverbindingen


Belgische telecombedrijven bieden vanaf 2027 verplicht internetabonnementen met minimaal 30Mbit/s-snelheden aan. Nu is die wettelijk verplichte minimale snelheid nog 1Mbit/s. Malta is het enige andere EU-land dat een minimale snelheid van 30Mbit/s verplicht. Meer landen zullen volgen.

Minister van Telecom Petra De Sutter geeft aan dat een 1Mbit/s-verbinding erg gedateerd is en wil die snelheid daarom permanent verhogen. Volgend jaar moeten alle telecom bedrijven minimaal 10Mbit/s aan kunnen bieden. In 2027 moet dat minimaal 30Mbit/s zijn. Ook al is het nog niet ideaal, met een internetsnelheid tot dertig keer sneller kan iedereen optimaler gebruikmaken van het internet. Het besluit dat deze snelheid verplicht is, zal vrijdag door de federale ministerraad worden goedgekeurd.

Op dit moment zijn er 38.000 Belgische huishoudens die geen toegang hebben tot internetsnelheden van 30Mbit/s of hoger en dus profijt hebben van dit besluit. Het gaat met name om de Waalse huishoudens, met 31.000 huishoudens die onder de 30Mbit/s zitten. Overigens investeren providers in deze gebieden en zijn er meerdere steunprogramma's om hier hogere snelheden aan te bieden, geeft toezichthouder BIPT aan.