Bezig met laden...
Secury. Digital MediaSecury. Digital Media

Microsoft neemt mobiele tak Nokia over

Voor een bedrag van in totaal 5,44 miljard euro komt de mobiele divisie van de Finse telefoonfabrikant Nokia in handen van Microsoft.

Het totale met de acquisitie gemoeide bedrag van ruim 5 miljard euro, bestaat voor het grootste gedeelte (3,79 miljard euro) uit een betaling voor de telefoontak. Daarnaast betaalt Microsoft 1,65 miljard euro voor de patenten van Nokia. Het betreft hier overigens níet een overdracht van patenten, maar van het verstrekken van een tienjarige, non-exclusieve licentie op Nokia's patentportfolio. Van het roemruchte Finse bedrijf blijft alleen de netwerkinfrastructuur, kaartenplatform HERE en de R&D-afdeling zelfstandig.

Microsoft hoopt de overname in het eerste kwartaal van 2014 officieel af te ronden. Het bedrijf heeft nog goedkeuring nodig van de aandeelhouders van Nokia en de mededingingsautoriteiten. Vorige maand speculeerden industrievolgers nog over een op handen zijnde overname van BlackBerry door de technologiereus.

Ballmer haalt mogelijke opvolger in huis

Topman Steve Ballmer schrijft in een e-mail aan medewerkers van Microsoft en Nokia dat huidig Nokia CEO Stephen Elop terugkeert in dienst bij Microsoft en de leiding zal nemen over de hardwareafdeling. Twee weken nadat Ballmer officieel zijn vertrek aankondigde, gaan er nu geruchten op dat Elop binnen een jaar de functie van CEO van Microsoft zal overnemen. Nokia bestuurder Risto Siilasmaa neemt de taken van CEO voorlopig waar zolang het bedrijf naar een nieuwe directeur zoekt.

Sinds de bedrijven in februari 2011 een akkoord met elkaar sloten om intensief te gaan samenwerken rond het Windows Phone-platform, hing een overname door Microsoft van Nokia al in de lucht. Microsoft betaalde destijds al miljarden voor exclusieve dienstverlening van de telefoonpartner. Ook dit jaar werd er vanuit Redmond nog een aardige vergoeding overgemaakt.

Werknemers behouden hun baan

Nokia was tot de komst van smartphones de grootste speler in de telecommarkt, maar verloor veel terrein door de introductie van de Apple iPhone en veelzijdige Android-telefoons. Met de Lumia-serie hoopte Nokia een comeback in te zetten in de high-end markt. Daarnaast is Nokia nog altijd een belangrijke speler voor featurephones in opkomende markten. Door de overname verhuizen 32.000 werknemers van Nokia naar Microsoft.

Nokia beleefde begin dit jaar nog een slecht eerste kwartaal. Ondanks relatief goede cijfers voor het Lumia-portfolio, daalde de totale netto verkoop met 25 procent in Q1 2013. Vorig jaar werd nog een miljard euro verlies geboekt.

Windows Phone op Nokia

Voor Microsoft is Nokia sinds de introductie van de eerste Lumia met Windows Phone 7 verreweg de belangrijkste partner voor het mobiele besturingssysteem. Volgens de meest recente cijfers zijn de Finnen verantwoordelijk voor 81 procent van alle verscheepte toestellen met Windows Phone 7 en 8. Nokia uitte onlangs nog kritiek op Microsoft, omdat het onvoldoende aandacht aan het mobiele OS zou schenken.

Gecorrigeerd dat Microsoft niet Nokia's patenten meekoopt, maar een licentie daarop. Die patentlicentie heeft een looptijd van tien jaar en is non-exclusief; Nokia kan dus licenties op zijn patenten ook verkopen aan andere partijen.