Bezig met laden...
Secury. Digital MediaSecury. Digital Media

Android 75 procent marktaandeel

Driekwart van alle smartphones in de wereld draait op het Android-besturingssysteem van Google. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC. Apple beschikt met de iPhone over een marktaandeel van 14,9 procent.

De cijfers van IDC hebben betrekking op het derde kwartaal van 2012, een periode die volgens het onderzoeksbureau vooral positief is verlopen voor Google. Zo gingen er in slechts drie maanden tijd 136 miljoen Android-toestellen over de toonbank. "Dit is meer dan de totale smartphone-verkoop van 2007", aldus het rapport van IDC.

In het derde kwartaal van 2011 had Android nog een marktaandeel van 57,5 procent. De sterke groei naar 75 procent in 2012 is volgens IDC vooral te danken aan de succesvolle Galaxy-toestellen die Samsung op de markt heeft gebracht.

Apple

Het iOS van Apple staat op een tweede plaats, zij het op grote afstand. De iPhone groeide met 0,9 procentpunt, naar een marktaandeel van 14,9 procent. De cijfers van IDC beslaan echter de periode juli, augustus en september, waarbij de nieuwe iPhone 5 dus nog niet is meegenomen. Het nieuwe Apple-mobieltje ging in het eerste weekend al 5 miljoen keer van de hand.

Zoals verwacht zag BlackBerry het marktaandeel ook het afgelopen kwartaal verder teruglopen, van 9,5 naar 4,3 procent. Het uitblijven van nieuwe smartphones lijkt hierbij de grootste oorzaak te zijn. Ook het Symbian OS liep flink terug (van 14,6 naar 2,3 procent), nu fabrikant Nokia vol inzet op Windows Phone 8 van Microsoft.

Windows Phone

Windows Phone was het enige besturingssysteem dat naast Android en iOS marktaandeel heeft gewonnen. Zij het bescheiden. Had Microsoft vorig jaar nog een aandeel van 1,2 procent, het afgelopen kwartaal groeide Windows Phone naar 2.0 procent. Microsoft en Nokia verwachten in het vierde kwartaal een substantieel markaandeel te kunnen veroveren met het nieuwe Windows Phone 8.