Bezig met laden...
Secury. Digital MediaSecury. Digital Media

Smartphonemarkt groeit met 47 procent

In het derde kwartaal gingen er wereldwijd 169,2 miljoen smartphones over de toonbank. Een stijging van 46,9 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De gehele markt voor mobiele telefoons was goed voor 428 miljoen units, een daling van 3,1 procent.

De cijfers zijn afkomstig van onderzoeksbureau Gartner en hebben betrekking op het derde kwartaal van 2012. Hieruit blijkt dat Samsung en Apple flink in de lift zitten, en dat Nokia zijn marktaandeel nog altijd ziet teruglopen.

Zo daalde de verkoop van Nokia-smartphones met 21,9 procent naar 7,2 miljoen stuks. Hierdoor zakt de Finse telefoonmaker, ten opzichte van het derde kwartaal 2011, van de derde naar de zevende plaats op de smartphone-ranglijst. Gartner verwacht echter dat de nieuwe generatie Lumia-toestellen de vrije val van Nokia kunnen breken.

iPhone en Galaxy

Apple en Samsung blijken ook het derde kwartaal weer de grote winnaars te zijn. Samen zijn de fabrikanten goed voor bijna de helft van de totale smartphone-afzet. Apple zag de iPhone-verkoop met 36,2 procent stijgen. Samsung groeide op de smartphonemarkt met 18,6 procent.

Zoals cijfers van IDC begin deze maand al aantoonde, is Android nog altijd het grootste besturingssysteem. Van alle mobiele telefoons draait 72,4 procent op het OS van Google. Apple's iOS had in het derde kwartaal een aandeel van 13,9 procent, goed voor een tweede plaats. BlackBerry zag het marktaandeel fors teruglopen van 11 naar 5,3 procent. Microsoft zit daarentegen weer enigszins in de lift. Draaide in kwartaal drie van 2011 nog 1,5 procent op Windows Phone, het afgelopen kwartaal was dat 2,4 procent.