Bezig met laden...
Secury. Digital MediaSecury. Digital Media

iPhone 5-verkoop piekt naar 46,5 miljoen stuks

Apple gaat zo'n 46,5 miljoen iPhones verkopen tot de jaarwisseling. Dat is een enorme groei vergeleken met het vorige kwartaal, toen het 'slechts' 26,9 miljoen stuks verkocht.

Volgens een analist van investeringsbank Stern Agee, die wordt aangehaald bij Apple Insider, gaat Apple alle records breken in het huidige kwartaal als het gaat om de verkoop van de iPhone 5. Volgens analist Shaw Wu heeft Apple zijn problemen met de toeleveringsketen helemaal opgelost. Daardoor zullen de iPhones nu als nooit te voren de markt overspoelen.

Moeilijkste apparaat ooit

De toelevering gaat volgens de analist juist heel goed, maar hij zegt erbij dat er wellicht wel wat problemen zijn bij het in elkaar zetten van de componenten. Die assemblage gebeurt in de Chinese fabrieken van Apple-partner Foxconn. Daarbij is het voornaamste struikelpunt het bewaken van de kwaliteit, met name betreffende het aanraakscherm en de aluminium behuizing.

Een topman van Foxconns moederbedrijf Han Hoi Preciesion Industry zei in oktober al tegen The Wall Street Journal dat de iPhone 5 moeilijk te maken is. De productie loopt hierdoor enige vertraging op, wat leidt tot tekorten en oplopende levertijden. "De iPhone 5 is het moeilijkste apparaat dat Foxconn ooit heeft geassembleerd. Om het licht en dun te maken, is het design erg gecompliceerd."

36 miljard dollar

Eerder hebben analisten al ingeschat dat de iPhone 5 Apple dit jaar 36 miljard dollar gaat opleveren. Naast dat nieuwste model verkoopt het bedrijf ook nog de voorgangers 4S en 4, in uitvoeringen met respectievelijk 16 en 8 GB opslagruimte. Die lager geprijsde oudere toestellen leveren Apple ook nog veel inkomsten op.