Bezig met laden...
Secury. Digital MediaSecury. Digital Media

Lancering Google Music op 16 november

Zoekgigant Google zal volgens geruchten volgende week woensdag haar eigen online muziekwinkel lanceren.

Het bedrijf heeft een uitnodiging de deur uitgedaan voor een evenement op 16 november in Los Angeles met de titel ‘These go to eleven’. Dat meldt de website The Verge. De zin refereert aan een scène in de mockumentary This is Spinal Tap waarin een gitarist een versterker heeft met een volumeknop die tot elf gaat, in plaats van de gebruikelijke tien. De uitnodiging is verstuurd door Nigel Tufnel, de naam van de gitarist in de film.

Google+

Vorige maand meldde verschillende Amerikaanse media de komst van de muziekwinkel al. Zo schreef The Wall Street Journal dat de mp3-winkel nauw samen zal werken met het sociale netwerk Google +.

Gebruikers van Google Music, zoals de dienst waarschijnlijk gaat heten, kunnen in een online bibliotheek nummers aan hun Google + contacten aanbevelen. Die kunnen het nummer dan een keer gratis beluisteren. De liedjes worden daarna beschikbaar gemaakt als mp3-download voor waarschijnlijk 99 dollarcent per stuk.

Platenmaatschappijen

Volgens website CNET verlopen gesprekken met de vier grootste platenmaatschappijen nog steeds moeizaam. Er zou tot nu toe alleen een deal zijn gesloten met Universal Music. Het is dan ook nog maar de vraag hoeveel nummers er in eerste instantie beschikbaar zullen zijn in Google Music.

Eerder dit jaar lanceerde het internetbedrijf al een bèta-versie van de muziekservice, Google Music Beta. Maar omdat er nog geen overeenkomsten gesloten waren met platenmaatschappijen kon er nog geen muziek gedownload kon worden. Wel konden gebruikers hun eigen muziek uploaden naar Google’s servers en die nummers vanaf elke computer of Androidapparaat streamen.

Google wil met de online muziekwinkel concurreren met de bedrijven Apple en Amazon die allebei succes hebben met hun eigen mp3-winkels.