Bezig met laden...
Secury. Digital MediaSecury. Digital Media

Google werkt aan ondersteuning voor mysql in App Engine

Googles cloud computing-dienst App Engine gaat ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om een relationele database op te zetten. De databasesoftware is gebaseerd op, en compatible met, de veelgebruikte MySQL-database.

Google App EngineOp dit moment kan een klein aantal ontwikkelaars al aan de slag met de MySQL-database in App Engine. Dat zei Greg D'Alesandre, senior product manager van App Engine, tegen Tweakers.net op de Google I/O-developersconferentie. De ontwikkelaars kunnen een database opzetten en deze vanuit hun App Engine-code benaderen.

De gebruikte databasesoftware is gebaseerd op mysql, waardoor ontwikkelaars gewoon MySQL-queries kunnen doen, zegt D'Alesandre. De software is wel aangepast: mysql verzorgt de opslag van inhoud in databases niet zelf, maar laat deze over aan Googles eigen opslagsoftware.

Ontwikkelaars kunnen direct mysql-queries gebruiken of api's van Google aanwenden om de database te benaderen. Op dit moment is er nog geen beheerconsole voor de database; deze kan enkel via de command-line worden beheerd. Of er uiteindelijk wel een grafische interface komt, lijkt waarschijnlijk: "Dat kan ik me voorstellen", zo zei D'Alesandre.

Het is nog onduidelijk wanneer alle ontwikkelaars de databasesoftware kunnen gebruiken. "We willen nog geen specifieke launchdatum noemen", aldus D'Alesandre. Op dit moment kunnen ontwikkelaars alleen nosql-databases opzetten, al is het benaderen van externe MySQL-databases wel mogelijk. Of er ook ondersteuning voor andere databasesoftware komt, zoals PostgreSQL, is nog onduidelijk.

In toekomstige App Engine-versies moet ook ondersteuning voor ssl op domeinen van klanten komen; nu kunnen ontwikkelaars alleen ssl gebruiken op hun appspot.com-domein. Ook moet er een monitoring-functie komen, waarmee klanten kunnen worden gewaarschuwd als processen in de fout gaan of er veel systeemresources worden geconsumeerd.

Deze week bracht Google een nieuwe versie van App Engine uit, met ondersteuning voor Googles eigen programmeertaal Go, naast de implementatie van pull-queues. D'Alesandre wil niet zeggen of er in de toekomst ook andere programmeertalen worden toegevoegd. "We hebben op dit moment niets aan te kondigen", zegt hij.

App Engine werd in 2008 geïntroduceerd en laat ontwikkelaars webapplicaties draaien op servers van Google. Ze kunnen daarbij api's van Google aanroepen, bijvoorbeeld voor het verwerken van grote hoeveelheden data.