Bezig met laden...
Secury. Digital MediaSecury. Digital Media

Apple zet iPhone jailbreak-detectie uit

Apple heeft in stilte de detectie-api voor iPhone-jailbreaks uitgeschakeld. iOS 4 lijkt jailbreaks nu dus te gedogen.

Apple heeft de jailbreak detection api (application program interface) afgelopen zomer geïntroduceerd in iOS 4.0. De redenen voor het verwijderen zijn onduidelijk. Apple geeft vooralsnog geen commentaar, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Network World.

Risico op malware

De api's waren beschikbaar voor ontwikkelaars die applicaties maken om grote aantallen mobieltjes op afstand te beheren, zoals AirWatch of Sybase Afaria. In het recent uitgebrachte iOS 4.2 blijkt de api ineens niet meer te werken. Bij een jailbreak wordt het besturingssysteem zo aangepast dat gebruikers rechten krijgen tot delen van iOS die normaal gesproken niet beschikbaar zijn voor gebruikers.

Volgens softwaremakers zijn er nog genoeg alternatieven om vast te stellen of een iPhone, iPad of iPod Touch is gewijzigd zodat er applicaties buiten de App Store om zijn te installeren. Gejailbreakte apparaten vormen een beveiligingsrisico voor bedrijven. Ook al is de gebruiker niet van plan malware te installeren, hij kan niet nagaan of er malware verstopt zit in de apps die hij dan installeert.

Eigen manieren

Diverse software-ontwikkelaars gebruikten voor de komst van iOS 4.0 al allerlei eigen manieren om te controleren op jailbreaks. De nieuwe api gaf apps echter directe toegang tot informatie in het iPhone-besturingssysteem. Na detectie van een jailbreak kan een iOS-apparaat bijvoorbeeld automatisch een melding naar de helpdesk triggeren, die het toestel vervolgens kan blokkeren en de informatie erop op afstand kan wissen.

"We weten niet waarom Apple de functie heeft verwijderd", vertelt Joe Owen, vice-president van engineering bij Sybase, aan Network World. "Het was een interessant concept: vraag het OS om te vertellen of het is gecompromitteerd. Jailbreaks worden immers steeds beter in het verhullen dat er met het systeem is geknoeid."