Bezig met laden...
Secury. Digital MediaSecury. Digital Media

Opgepakte Mastercard DDoS'ser ge´dentificeerd

De 16-jarige jongen die vastzit wegens een DDOs-aanval op Mastercard en Visa, gaat online door het leven als 'Jeroenz0r'. Zijn online-vrienden nemen nu wraak op de site van het OM.

De verdachte ‘Jeroenz0r’ is een 16-jarige jongen uit Zoetermeer, die een van de IRC-kanalen beheerde waarvandaan de DDoS-aanvallen op Mastervard.com en Visa.com werd gecoördineerd, meldt Tweakers.net.

Aanvalscoördinator

Zijn rol was dus belangrijker dan alleen het meedoen met de aanval door de LOIC-client te installeren en in te stellen. De woordvoerder van het OM bevestigt tegenover Webwereld zijn prominente rol: “Hij heeft bekend dat hij de aanval is begonnen.”

De verdachte zal aan het eind van de middag worden voorgeleid. Dan zal de rechter-commissaris beslissen of de voorlopige hechtenis met twee weken wordt verlengd.

DDoS op OM.nl

Ondertussen neemt de los-vaste groep die opereert onder de naam Operation Anonymous de website van het Openbaar Ministerie te grazen. Om.nl is al uren slecht bereikbaar. Een woordvoerster van het Parket Generaal bevestigt de storing, maar kan nog geen oorzaak aangeven. “We doen er momenteel onderzoek naar.”

Gisteravond maakte het OM bekend dat het de jongen had gearresteerd en zijn computers in beslag had genomen. De afgelopen dagen werden verschillende websites van onder meer Paypal, Mastercard en Visa platgelegd door een gedistribueerde verstikkingsaanval, kortweg DDoS. Doelwit van de groep zijn bedrijven die, al dan niet onder druk van de Amerikaanse regering, hun dienstverlening aan de omstreden klokkenluidersite Wikileaks hadden gestaakt.