Bezig met laden...
Secury. Digital MediaSecury. Digital Media

Apple, Microsoft pochen met HTML5

De strijd om HTML5 specificaties en wie die het beste ondersteunt is in volle gang. Zowel Safari als Internet Explorer 9 zijn 'lichtende voorbeelden' op dit gebied. Concurrenten zijn boos.

Zowel Apple als Microsoft zetten de propagandamachine een tandje hoger om te laten zien dat beide bedrijven ‘vooruitstrevende voorvechters’ van open webstandaarden zijn. Zo heeft het Internet Explorer 9-team van Microsoft maar liefst 192 tests ontwikkeld voor allerhande HTML5, CSS3, SVG en DOM specificaties.

IE9 beste

Microsoft laat niet onvermeld dat de Platform Preview van IE9 als beste van alle browsers uit de tests komt. Bij de HTML5 tests scoort IE9 als enige een 100 procentscore.

Die ronkende uitslag wordt her en der neergesabeld als pure propaganda. Microsoft heeft ten eerste zelf de tests ontwikkeld en ten tweede gaan de tests over een beperkt deel van de specificaties. Met een ander uitgangspunt komt IE9 in een op het oog vergelijkbare HTML5-test plotseling als slechtste uit de bus. Dit komt onder meer doordat IE9 Canvas niet ondersteund, maar alleen SVG.

En in een bredere HTML5 test van de Nederlandse developer Niels Leenheer bungelt IE9 ook onderaan, naast IE8.

Open maar exclusief

Ook Apple weet röring te maken met een gelikte HTML5 ‘showcase’, een demonstratie van 'de kracht van open standaarden'. De demo is echter alleen te zien in Apple’s eigen browser, Safari. Maar, stelt Apple gerust: “Binnenkort zullen ook andere moderne browsers kunnen profiteren van deze webstandaarden, en de fantastische mogelijkheden ervan voor webdesigners.”

De actie is de concurrentie in het verkeerde keelgat geschoten. “De meeste van die demo’s hebben niks met HTML5 te maken. Het ziet er naar uit dat alleen de audio en video tag zijn gebruikt. En Apple gebruikt browser sniffing om andere browsers te weren”, blogt Haavard Moen van Opera boos.

Ook Mike Shaver van Mozilla hekelt de actie: “Heb moeite om mijn minachting voor Apple’s arrogante en belachelijke HTML5 standpunt te onderdrukken”, tweet Shaver. Haavard Moen concludeert: “Browsermakers zouden ontwikkelende standaarden niet voor zichzelf in gijzeling moeten nemen.”

Stammenstrijd

Maar dat is precies wat momenteel gebeurt. De ophef over de nieuwste acties van Microsoft als Apple typeert de felle stammenstrijd die woedt om de specificaties van HTML5. Zolang die nog niet definitief zijn vastgesteld door webconsortium W3C, wordt er zwaar gelobbyd over deze veelbelovende webstandaarden.

Zo is er momenteel ook controverse over welke videocodec het beste kan worden gebruikt voor weergave met de HTML5 video tag. Apple en Microsoft gaan voor h.264, een moderne en veel gebruikte codec, waarvoor echter royalties moeten worden betaald aan MPEG LA, een groep van patenthouders. Mozilla en Opera kozen om die reden voor Ogg Theora, een open source videocodec die wel van mindere kwaliteit is.

H.264, Theora of VP8

Sinds kort ligt die strijd helemaal open met de introductie van WebM, een nieuwe open videostandaard gebaseerd op de VP8 codec die Google open source heeft gemaakt. Mozilla en Opera zijn meteen met WebM aan de slag gegaan. Microsoft heeft aangegeven VP8 passief te zullen ondersteunen in IE9, de gebruiker dient wel zelf de codec te downloaden. Apple heeft zich nog niet uitgelaten over WebM.

Een ander voorbeeld is de mogelijkheid van offline functionaliteit van browser applicaties door toegang tot lokale databases. Hier tekent zich een schisma af tussen Web SQL en IndexedDB, al lijkt die laatste de overhand te krijgen.